«

»

jun 03

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (6)

De 56 resenärerna som, i Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskaps (AKS) regi, rest i det finska inbördeskrigets fotspår under en vecka var tillbaka i Stockholm söndag morgon den 3 juni. Här fotograferade utanför Kokkolakasernen i Dragsviks fångläger i Ekenäs där flest av de röda fångarna dog under sommaren och hösten 1918.

Till minne av de rödgardister som ligger i massgraven i Åbo restes detta minnesmärk en natt 1920. Bakom statyn skymtar en av reseledarna, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskaps (AKS) ordförande, Kjersti Bosdotter.

NATTEN MOT DEN FÖRSTA MAJ 1920 transporterade ett 30-tal stenarbetare denna obelisk in på denna kyrkogård i Åbo, satte upp den vid massgraven där rödgardister begravts, draperade med röda fanor och sopade igen spåren. Men innan förstamajdemonstrationen kom fram till massgraven hade fanorna tagits bort av några som upptäckt tilltaget.

Trots att kyrkostyrelsen beslutade att obelisken skulle avlägsnas blev den kvar under hela 1920- och 1930-talet när de flesta minnesmärken som restes utan tillstånd avlägsnades från minnesplatserna. De första tillstånden för att sätta upp minnesmärken över röda stupade blev möjligt under och efter andra världskriget. Därför har denna obelisk fått stå kvar sedan den restes utan tillstånd.

Annvi Gardberg

Den sista dagen i det finska inbördeskrigets spår inleddes med ett besök på Åbos bibliotek. Där berättade Annvi Gardberg om och visade bilder av karaktärerna i boken Över branten –bröder i krig 1917–1918 som hon skrivit tillsammans med Anders Gardberg och Aapo Roselius. Det är en bok som skildrar fyra unga Åbo-bor som hamnar på olika sidor i inbördeskriget.

 

På resans sista dag besökte vi också Riddarparken som ligger precis före infarten till herrgården, utanför Villnäs, där Mannerheim bodde till tonårstiden. Då tvingades Gustav Mannerheims pappa sälja gården efter en konkurs. Runt minnesmärket har alla som fått Mannerheims riddarorden fått en kvadratisk sten med inskription. Ett kort besök gjordes också på herrgården där staten nu har ett Mannerheimmuseum.

Riddarparken vid infarten till Mannerheimherrgården utanför Villnäs.

Marskalken verkar ha fått sin egen Mannerheimorden för sin tapperhet, nr 18.