Kjell Hanseklint

Om författaren

Datum för registrering: 21 januari, 2015

Senaste inlägg

  1. Handen på hjärtat – lär av muslimer — 4 juni, 2020
  2. Låt oss nyttja detta för en språklig revolution — 16 april, 2020
  3. I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (6) — 3 juni, 2018
  4. I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (5) — 2 juni, 2018
  5. I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (4) — 1 juni, 2018

Listning av viss författares inlägg

jun 04

Handen på hjärtat – lär av muslimer

Share Artikel publicerad i Norran 2020–06–04 ”I Sverige hälsar man på varandra; man tar både kvinnor och män i hand”, svarade den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven på en fråga från den dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra i riksdagen den 21 april 2016. Att svensk hälsningsritual blev en angelägenhet för riksdagen, det berodde på att Stockholmsmiljöpartisten …

Fortsätt läsa »

apr 16

Låt oss nyttja detta för en språklig revolution

ShareNär jag i dessa coronatider skriver ”Det är bättre att nyttja än att utnyttja medmänniskor” då signalerar Words stavnings- och grammatikverktyg att jag ska ”beakta ordformen ’nyttja’. I normal sakprosa kan den kännas invecklad och byråkratisk.” Grammatikverktyget har däremot inga betänkligheter mot att våra medmänniskor ”utnyttjas”. Jag tycker att det är upprörande. Frågan är: är det så …

Fortsätt läsa »

jun 03

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (6)

ShareNATTEN MOT DEN FÖRSTA MAJ 1920 transporterade ett 30-tal stenarbetare denna obelisk in på denna kyrkogård i Åbo, satte upp den vid massgraven där rödgardister begravts, draperade med röda fanor och sopade igen spåren. Men innan förstamajdemonstrationen kom fram till massgraven hade fanorna tagits bort av några som upptäckt tilltaget. Trots att kyrkostyrelsen beslutade att …

Fortsätt läsa »

jun 02

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (5)

ShareDesto längre in i juni månad 1918 desto sämre blir förhållandena på Dragsviks fångläger i Ekenäs. Den 8 juli är det flest fångar i lägret, 8500 människor i ett kasernområde som var planerat för drygt tusen soldater. Totalt hade de vita segrarna internerat omkring 75000 till 80000 rödgardister på olika fångläger i Finland. De 644 …

Fortsätt läsa »

jun 01

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (4)

ShareBRUKSPATRONEN VILLE SPARKA ALLA som deltagit i det finska inbördeskriget. 65 avskedades. Men bruksledningen, som behövde skickliga hantverkare i högkonjunkturen, återanställde de flesta av de som ville arbeta kvar på Billnäs bruk efter inbördeskriget. 54 av Billnäsarbetarna som spridit på det röda gardets sida miste livet i kriget och avrättningarna efter kriget. Åtta av de …

Fortsätt läsa »

maj 31

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (3)

Share  NÄR DE RÖDA I DET FINSKA INBÖRDESKRIGET hade tvingats kapitulera i Tammerfors den 6 april 1918 flyttades den norra frontlinjen, för det röda Finland, till Lempäälä, 24 kilometer söder om Tammerfors. Även här skedde hårda strider, dock inte så hårda strider som i Tammerfors, – Inbördeskrigets hårdaste strider stod i Tavastland, säger historikern Aapo Roselius. Efter …

Fortsätt läsa »

maj 30

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (2)

Share                                        NÄR TAMMERFORS RÖDA GARDE KAPITULERADE den 6 april 1918, efter det blodigaste slaget i finska inbördeskriget, låg 2000 människor döda på Tammerfors gator samt på och omkring Kalevankangas kyrkogård där den blodigaste drabbningen ägde rum. …

Fortsätt läsa »

maj 29

I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare

Share  NÄR DE 56 SVENSKAR SOM RESER i det finska inbördeskrigets spår hade anlänt till Helsingfors, i går morse, blev det färd till minnesmärket Crescendo. Crescendo är ett nationellt minnesmärke för ”de röda” som hade stupat i det finska inbördeskrigets strider och i ”de vitas” hämnd efter segern i kriget. Sedan gick resan till den dåvarande hjältebegravningsplatsen …

Fortsätt läsa »

okt 15

Resa i det röda Viborg och S:t Petersburg (5)

ShareAKS-resans sista dag före hemresan handlade mest om krigsoffer och mord, en resa som i måndags började i Viborg där de sista striderna i finska inbördeskriget i slutet av april 1918, resan fortsatte sedan med besök på viktiga platser i den ryska revolutionens spår i Sankt Petersburg. Men det sista studiebesöket i Sankt Petersburg handlade …

Fortsätt läsa »

okt 13

Resa i det röda Viborg och S:t Petersburg (4)

ShareGårdagen i Sankt Petersburg fick jag bland annat tillbringa i häktet. Ja nu var det bara ett studiebesök i Peter Paulfästningens häkte. Där har många ”kändisar” suttit, till exempel tsarAlexander II:s första son, författaren Marksim Gorkij och Vladimir Lenins äldre bror Alexandr Uljanov. Den senare satt i häktet, blev dömd till döden.  21 år gammal avrättades …

Fortsätt läsa »

Tidigare inlägg «