ShareNATTEN MOT DEN FÖRSTA MAJ 1920 transporterade ett 30-tal stenarbetare denna obelisk in på denna kyrkogård i Åbo, satte upp den vid massgraven där rödgardister begravts, draperade med röda fanor och sopade igen spåren. Men innan förstamajdemonstrationen kom fram till massgraven hade fanorna tagits bort av några som upptäckt tilltaget. Trots att kyrkostyrelsen beslutade att …
Kategorilista: Röda Finland
jun 02
I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (5)
ShareDesto längre in i juni månad 1918 desto sämre blir förhållandena på Dragsviks fångläger i Ekenäs. Den 8 juli är det flest fångar i lägret, 8500 människor i ett kasernområde som var planerat för drygt tusen soldater. Totalt hade de vita segrarna internerat omkring 75000 till 80000 rödgardister på olika fångläger i Finland. De 644 …
jun 01
I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (4)
ShareBRUKSPATRONEN VILLE SPARKA ALLA som deltagit i det finska inbördeskriget. 65 avskedades. Men bruksledningen, som behövde skickliga hantverkare i högkonjunkturen, återanställde de flesta av de som ville arbeta kvar på Billnäs bruk efter inbördeskriget. 54 av Billnäsarbetarna som spridit på det röda gardets sida miste livet i kriget och avrättningarna efter kriget. Åtta av de …
maj 31
I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (3)
Share NÄR DE RÖDA I DET FINSKA INBÖRDESKRIGET hade tvingats kapitulera i Tammerfors den 6 april 1918 flyttades den norra frontlinjen, för det röda Finland, till Lempäälä, 24 kilometer söder om Tammerfors. Även här skedde hårda strider, dock inte så hårda strider som i Tammerfors, – Inbördeskrigets hårdaste strider stod i Tavastland, säger historikern Aapo Roselius. Efter …
maj 30
I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare (2)
Share NÄR TAMMERFORS RÖDA GARDE KAPITULERADE den 6 april 1918, efter det blodigaste slaget i finska inbördeskriget, låg 2000 människor döda på Tammerfors gator samt på och omkring Kalevankangas kyrkogård där den blodigaste drabbningen ägde rum. …
maj 29
I spåren efter finska inbördeskriget – hundra år senare
Share NÄR DE 56 SVENSKAR SOM RESER i det finska inbördeskrigets spår hade anlänt till Helsingfors, i går morse, blev det färd till minnesmärket Crescendo. Crescendo är ett nationellt minnesmärke för ”de röda” som hade stupat i det finska inbördeskrigets strider och i ”de vitas” hämnd efter segern i kriget. Sedan gick resan till den dåvarande hjältebegravningsplatsen …
okt 11
Det röda Viborg och S:t Petersburg (2)
Share Börjar tisdagsmorgon med en promenad för att se ruinerna av Domkyrkan i Viborg, en domkyrka som brunnit ner elva gånger sedan den första gången byggdes på 1200-talet. Sedan promenerade vi några hundra meter till kasernområdet i Viborg. Cirka 12 000 fångar från röda gardet och civila som stött de röda fördes den 1 maj 1918 …
okt 10
Det röda Viborg och S:t Petersburg (1)
ShareFrån hamnen i Helsingfors tog det drygt två timmar innan vi, nästan 50 svenskar på AKS-resa i spåren av det ryska revolutionsåret 1917, var vid tullstationen i Ryssland . Efter ytterligare en och en halv timma var vi på väg mot Viborg för att börja med att studera det som var slutet på det finska …
aug 23
Resa i det finska inbördeskrigets spår (7)
ShareDe 48 som sedan förra söndagen rest i det finska inbördeskrigets spår, avslutade på lördag resan i Helsingfors. Vi besökte det Folkets hus där vår resa en gång började med att en starkt lysande lykta tändes i tornet söndagen den 27 januari 1918, signalen till alla röda garden att starta upproret för att göra villkoren för arbetarklassen …
aug 22
Resa i det finska inbördeskrigets spår (6)
ShareEN RIKTIGT GRYM SLAKTARE VAR HANS KALM, en estnisk/finsk militär som efter finska inbördeskriget drog vidare till Estland och deltog i kriget där. Kalm som varit ansvarigt befäl vid mördandet av patienter och personal i de rödas sjukhus i Harmoinen utbildade sig senare till läkare. När de vita styrkorna, som kom till Hollola 28 april …
Senaste kommentarer