«

»

okt 10

Det röda Viborg och S:t Petersburg (1)

Från hamnen i Helsingfors tog det drygt två timmar innan vi, nästan 50 svenskar på AKS-resa i spåren av det ryska revolutionsåret 1917, var vid tullstationen i Ryssland . Efter ytterligare en och en halv timma var vi på väg mot Viborg för att börja med att studera det som var slutet på det finska inbördeskriget 1918, ett krig vars spår vi följde i augusti. En resa jag skrev sju artiklar om (1, 2, 3, 4, 5, 6, och 7).

I skydd av mörkret, sent på kvällen den 28 april 1918, försöker cirka 6000 av de röda smyga sig ut från Viborg över bron för att komma undan de överlägsna vita styrkorna.

– Det finska inbördeskriget både började och slutade i Viborg, säger Aapo Roselius, historiker vid Helsingfors universitet, som måndag och fm. idag ska guida oss på platser där finska inbördeskriget rasade våren 1918.

Det Roselius menar är att förberedelserna för inbördeskriget, vapentransporter från Petersburg och till Finlands röda garde och strider om dessa vapen, de skedde före det finska inbördeskriget startade den 28 januari 2018.

 

Vid foten av monumentet av Peter den store berättar Aapo Roselius, om monumentet och de röda soldater och flyktingar som försökte fly över bron för att komma undan de vita övermäktiga styrkorna.

Det sista stora slaget inleddes när röda soldater och röda flyktingar, den 28 april 1918, i skydd av mörkret försöker smyga sig ut ur Viborg för att försöka nå Kymmenedalen, norr om Viborg, där de röda styrkorna fortfarande är starkast, berättar Aapo Roselius. De blir upptäckta vid midnatt och tvingas efter stora förluster kapitulera. Det är också från hamnen i Kymmenedalen som den vita regeringen lyckas fly till Ryssland innan de röda tvingas till total kapitulation.

– Efter de vitas sista stora seger i det finska inbördeskriget våren 1918 firar de vita styrkorna sin seger med en riktigt stor fyllefest i dagarna tre, säger Aapo Roselius.

Då är det riktigt farligt i Viborg. Befälen försöker, men kan inte hindra de odisciplinerade segrarsoldaterna att utan rättegång mörda misstänkta röda, våldföra sig mot befolkningen och skjuta inne på restaurangerna.

– När industrialismen tog fart i Finland blev Viborg en av Finlands stora industristäder, viktig därför at den låg bara några mil från den dåvarande ryska huvudstaden, Petersburg, säger Roselius.

Från Viborg exporterades mycket spannmål till Ryssland. Billig säd kunde köpas från Ukraina.

– Problemet var att ryssarna betalade med pengar direkt från penningtryckeriet. Därför var de som sålde varorna tvungna att snabbt investera pengarna innan inflationen hade gjort dem värdelösa. Många finska kapitalägare blev rika men många blev också fattiga, berättar Roselius.

Tyvärr var denna första hela resdag i spåren av det finska inbördeskrigets sista dagar och i spåren av den ryska revolutionen någon bra fotodag av viktiga platser och minnesmärken från finska inbördeskrigets slut, dels för det myckna regnandet och dels för mörkrets inbrott. Och bättre väder ser vi ut att få längta efter även idag.