«

»

aug 22

Resa i det finska inbördeskrigets spår (6)

Minnesmärke Parinpelto i Hollola.

Minnesmärke Parinpelto i Hollola.

EN RIKTIGT GRYM SLAKTARE VAR HANS KALM, en estnisk/finsk militär som efter finska inbördeskriget drog vidare till Estland och deltog i kriget där. Kalm som varit ansvarigt befäl vid mördandet av patienter och personal i de rödas sjukhus i Harmoinen utbildade sig senare till läkare.

När de vita styrkorna, som kom till Hollola 28 april 1918, hade intagit byn blev Kalm ansvarig för rannsakningen av de tusentals fångarna. Det var han som, på Hallolas kyrkogård, personligen avgjorde vilka av de röda som skulle få resa vidare till fångläger eller få stanna. Drygt 200 röda arkebuserades i Hollola.

Cirka en kilometer från kyrkogården i Hollola finns en massgrav där omkring 300 röda begravdes. Minnesmärket Parinpelto byggdes 1948.

1978 restes denna skulptur, De röda fångarna som gjorts av skulptören Erkki Kannosto. Foto: Susanna Alakoski

1978 restes i Lahti skulpturen De röda fångarna, som gjorts av Helsingforsskulptören Erkki Kannosto.
Foto: Susanna Alakoski

Efter Hollola blev Hans Kalm ansvarig för Lahtis krigsfångeläger där 22 000 röda fångar fanns, de vitas största fångläger. Under de veckor som Kalm var ansvarig för fånglägret dödades över 500 fångar. Av dessa dödades 170 flickor/kvinnor som kämpat med de röda, de yngsta 14 år.
Kalm sköt personligen de rödas överbefälhavare Ali Aaltonen i Lahtis fångläger.
Hans bataljon kallades i folkmun för ”Kalms pojkar” eftersom de var särskilt grymma i sin framfart.

1978 restes skulpturen De röda fångarna i Lahti. Skulpturen gjordes av Erkki Kannosto.

Lite om finsk arbetarteatertradition och skillnader mellan svensk och finsk teatertradition berättade Arne Andersson när vi gjorde ett stopp på resan till Helsingfors på sommarteatern i Mäntsälä/Ohkola.
Arne har lång erfarenhet av att arbeta med amatörteater, bl.a. i Norberg.

Förutom jag kom dessa svenskar, som denna vecka reser i det finska inbördeskrigets spår, till Helsingfors på fredag afton.

Förutom jag kom dessa svenskar, som denna vecka reser i det finska inbördeskrigets spår, till Helsingfors på fredag afton.

Fredagens resa i spåren av det finska vinterkriget.

Fredagens resa i spåren av det finska inbördeskriget.