«

»

aug 21

Resa i det finska inbördeskrigets spår (5)

Sorgens park i Hyvinkää/Hyvinge.

Sorgens park i Hyvinkää/Hyvinge.

Annelies Lindblom lägger ner blommor på minnesmärket i Sorgens park.

Annelies Lindblom lägger ner blommor på minnesmärket i Sorgens park.

Arbetarföreningar i Hyvinkää/Hyvinge, 14 kilometer söder om Riihimäki, gjorde 1968 minnesmärket Sorgens park på den plats i skogen där 147 röda soldater mördades i slutet av april 1918. De vitas befälhavare blev upprörda över hur soldaterna hade grävt ner kropparna efter arkebuseringarna. De hade grävt ner kropparna så grunt att kroppsdelar stack upp som bland annat hundar hade börjat äta av dem. Natten därpå fick de göra om jobbet så att kropparna blev täckta.

Oftast var det de röda fångarna som fick gräva de gravar som kamrater och de själva skulle ligga i efter morden eller arkebuseringarna.

 

Efter att den första stenen rivits ner direkt den sattes upp dröjde det till 1950 innan massgraven fick en minnessten.

Efter att den första stenen rivits ner direkt den sattes upp dröjde det till 1950 innan massgraven fick en minnessten.

Många av de massgravar som fanns i Riihimäkiområdet har grävts upp och kropparna har flyttats till kyrkogården i Riihimäki. I den graven ligger det cirka 1 500 röda. Redan 1923 hade arbetarföreningar genom olika kultur- och fritidsarrangemang kunnat få in pengar så att de kunde resa ett minnesmärke för de som låg i massgraven. Trots att ingen inskription hade gjorts på stenen som var cirka 1 gånger en meter så revs den ner av de vita och fraktades bort.

Den röde kamrat som lagt ner en krans med en sista hälsning till de stupade kamraterna dömdes till tre månaders fängelse för olydnad mot lag och för uppvigling.

 

Massgrav med 170 avrättade röda.

Massgrav med 170 avrättade röda.

När de tyska soldaterna, med hjälp av de vita,, den 22 april 1918, hade besegrat de röda i Riihimäki togs 10 000 fångar. Många hamnade i de gamla ryska kasernerna utanför Riihimäki. Över 1 000 av dessa dog, framförallt på grund av matbrist. 141 röda fångar avrättades på platsen och finns, begravda i en massgrav där 170 röda tros vara begravda. Området har också varit en rysk gravgård i anslutning till deras kasern.

En av de först avrättade på denna plats var en 16-årig flicka som aldrig burit vapen. Däremot hade hon varit kurir för de röda.

 

Folketshusmuseet i Riihemäki

Folketshusmuseet i Riihimäki

Besök på världens enda Folketshusmuseum som finns i Riihimäki stod också på programmet under torsdagen. Och därefter en föreläsning om Finlands arbetarrörelses historia.