«

»

okt 13

Resa i det röda Viborg och S:t Petersburg (4)

Häktet i Peter Pauls fästning.

Gårdagen i Sankt Petersburg fick jag bland annat tillbringa i häktet.

Ja nu var det bara ett studiebesök i Peter Paulfästningens häkte. Där har många ”kändisar” suttit, till exempel tsarAlexander II:s första son, författaren Marksim Gorkij och Vladimir Lenins äldre bror Alexandr Uljanov. Den senare satt i häktet, blev dömd till döden.  21 år gammal avrättades han 1887 för att han tillsammans med fyra kamrater skulle ha planerat mord på tsarAlexander III.

Smolnyjinstitutet har spelat stor roll i den ryska revolutionshistorien.

I tre omgångar, med cirka 16 personer i varje grupp, fick de 50 deltagarna på SAK-resan, efter en rigorös säkerhetskontroll, en specialvisning av Smolnyjinstitutet.  där idag regeringen för Sankt Petersburg verkar är en historisk viktig byggnad i Ryssland. I Smolnyjinstitutet valde en kongress 24-25 oktober (7-8 november enl. svensk kalender) 1917 den första bolsjevikregeringen. Vladimir Lenin valdes till ledare. Från institutet ledde även bolsjevikerna oktoberrevolutionen. Den nya bolsjevikregering, med Lenin i spetsen, regerade de fyra första månaderna från Smolnyjinstitutet. och flyttade därefter till Moskva. Sankt Petersburg låg nu för nära första världskrigets frontlinjer.

I Smolnyjinstitutet fick vi också se den plats där Sergej Kirov mördades 1934. Ett mord där motivet fortfarande är höjt i dunkel. Mordet på Kirov blev starten på Stalins brutala utrensningar. Kirov var då partisekreterare (ordförande) för Sankt Petersburgs kommunistparti och en viktig person i Sovjetunionens kommunistparti.
Mer om mordet på Kirov kommer i nästa blogg, efter besöket i Kirovmuseet.

Smolnyjinstitutet var från början en flickskola för adelsfröknar men blev det Ryska folkets egendom efter februarirevolutionen 2017.

Då besöket på Smolnyjinstitutet tagit mer tid än tänkt och på grund av trafikstockningar hade dagsljuset slocknat när vi var framme på Segertorget för att se minnesmärket över Leningrads hjältar under andra världskriget. Museet var stängt och fotograferandet fick ske i monumentets nattbelysning.

Monumentet är till minne av de över en miljon Leningradbor som omkom, svalt- eller frös ihjäl under Hitlertysklands arméers och Finlandstruppernas belägring av Leningrad från 8 september 1941 och under nästan 900 dagar.


Lite om resten av gårdagen berättas i bilderna nedan

Alexander Ulyanov (1866-1887), Äldre bror till Vladimir Lenin. Brodern dömdes till döden anklagad för att ha planerat tsarmord.

Vinterpalatset, villan som jag skrev om igår och som väckte vrede.

Men vi började dagen med att, på Senatstorget, titta på statyn av Peter den store och Karl den XII. Ormen är KarlKarl den XII . Guiden ville nog vara snäll, jag misstänker att ormen symboliserar Sverige.