«

»

feb 02

Den refuserade Norrankrönikan

Efter 39 krönikor i frisinnade Norran tog det stopp. Den 40:e krönikan (nedan) blev refuserad. På grund av den refuseringen har jag startat denna blogg. Jag kan inte fortsätta skriva krönikor i en tidning som har så lågt i tak att en vänsterkrönikör inte får skriva att alliansen medvetet ökat klassklyftorna.

 

rik_friskSedan min förra krönika har det kommit två intressanta rapporter som berättar om de ökade klassklyftor som det fria vårdvalet och privatiseringar av hälsosektorn har lett till. Den ena forskarrapporten ”Hellre rik och frisk ­ – om familjebakgrund och barns hälsa” från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) berättar att hälsoskillnaderna ökar mellan barn till korttidsutbildade föräldrar med låga inkomster och barn till föräldrar med längre utbildning och höga löner.

Den andra rapporten är Riksrevisionens granskning ”Primärvårdens styrning – efter behov eller efterfrågan?”. Den skriften berättar att marknadsanpassningen inte är så bra för folkhälsan. De privata vårdföretagen flockas där befolkningen är friskast och rikast. Hälso- och sjukvårdslagens mål om att de som har de största behoven ska prioriteras blir allt fjärmare med den marknadsanpassade vården.

Om det inte vore för de ökade klassklyftorna kunde vi vänsterpartister nöja oss med att torrt konstatera: vad var det vi sa?

Det som jag förvånats över är att många vänsterdebattörer menar att alliansen misslyckats. Jag säger tvärtom. Alliansen har lyckats. Att hävda något annat blir för mig synonymt med att påstå att alliansens ideologer är noviser när det gäller sociologiska realiteter. Nog vet många högerideologer att konsekvensen av ökade ekonomiska klyftor även leder till ökade hälsoklyftor. Och ökade klasskillnader har varit ett av målen. För att förstå det tycker jag att det räcker med att hänvisa till deras retorik om arbets- visavi bidragslinjen och ambitionen att mäla in sjuka och arbetslösa i kategorin bidragstagare och att ge skatterabatter till de som lönearbetar.

Ifall det går så illa att regeringens och Vänsterpartiets ambition att slopa det obligatoriska vårdvalet så att landstingen åter får möjlighet att stoppa etablering av privata vårdcentraler faller i riksdagen, då borde något landsting våga frondera för att få rättsligt prövat om de privata vinstintressena är viktigare än hälso- och sjukvårdslagens krav om vård efter behov.